Cultural Route; Lord Byron in Athens

Bιωματικό Εργαστήριο – Περίπατος στα οθωμανικά κτήρια της Αθήνας
«
Ακολουθώντας τα ίχνη του Λόρδου Βύρωνα» Χαρίκλεια Χάρη, Αρχιτέκτων-πολεοδόμος |WALK: “Following Lord Byron‘s steps; an experiential tour in Ottoman Athens.” By Hariklia Hari, architect-urbanist in collaboration with the Athens University History Museum (en.historymuseum.uoa.gr) and SOMA (soma.org.gr)

  Ο Λόρδος Βύρωνρομαντικός, φιλέλληνας και περιηγητήςσυνδέεται με τη σύσταση ενός νέουφαντασιακού και μίας νέας ταυτότητας του ελληνικού έθνουςΣε όλους τους τόπους που πέρασε ή λέγεται πως πέρασε, υπάρχουν ίχνη της παρουσίας του. Θα ανασυστήσουμε την πρώτη του επίσκεψή στην Αθήνα το χειμώνα του 1810, και τη δεύτερη το 1811 επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, μέσα από αφηγήσεις δικές του και άλλων. Ο περίπατος θα διεξαχθεί στα ίχνη της Οθωμανικής πόλης των Αθηνών του 1810 όταν την επισκέπτεται ο ποιητής, ξεκινώντας από το οικόπεδο στην οδό Αγ.Θέκλας 4, θέση της οικίας της “Κόρης των Αθηνών” και καταλήγοντας στο Παλιό Πανεπιστήμιο– οικία Βαλιντέ Χανούμ. [Μία συνεργασία του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσειακού πρότζεκτ SOMA (Scattered Open Museum of Attica)].

ΕΝ Lord Byron, a romantic, philhellene and traveler, is associated with the creation of a new imaginary and a new identity of the Greek nation. Wherever he passed or is said to have passed, there are traces of his presence. We will reconstruct his first visit to Athens in the winter of 1810, and the second one in 1811, returning from Constantinople, through his own and others’ narratives. The walk will take place in the traces of the Ottoman City of Athens in 1810 when the poet visits it, starting from the plot of land at Ag. Theklas Street, the location of the house of “Daughter of Athens” and ending at the Old University – home of Validate Chanuum. [A collaboration of the Museum of the University of Athens and SOMA (Scattered Open Museum of Attica)].

Ο Περίπατος έγινε στο πλαίσιο του ΚΟΙΤΑ ΔΙΠΛΑ: φεστιβάλ σινεμά & πολιτισμού από την Τουρκία. Από το Libby Sacer Foundation*

Ένα τριήμερο με θέμα την Τουρκία στο Θέατρο Εμπρός, γεμάτο ταινίες, μουσικές, συζητήσεις, περφόρμανς και πολλά άλλα. Το φεστιβάλ είναι κατά κύριο λόγο κινηματογραφικό, αφού θα προβληθούν πάνω από 15 μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίες, κάποιες μυθοπλασίας και κάποια ντοκιμαντέρ, όλες πρόσφατες και όλες με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
Κάθε μία από τις 3 μέρες, πέραν των προβολών που ξεκινούν το απόγευμα, έχει και ένα ξεχωριστό πρωινό πρόγραμμα. Από δωρεάν μαθήματα Τουρκικών για αρχάριους, μέχρι έναν ποιητικό περίπατο στα οθωμανικά κτήρια της Αθήνας, ή έναν Τούρκο μάγειρα που ανοίγει την κουζίνα του για να μοιραστεί τις συνταγές αλλά και τις ιστορίες του, όποια δράση κι αν διαλέξει κανείς θα «κοιτάξει δίπλα» με έναν άλλο τρόπο. Τα απογεύματα, το πρόγραμμα ξεκινά μετά τις 5:30, ενώ ανάμεσα στις κινηματογραφικές προβολές παρεμβάλλονται συζητήσεις με τους σκηνοθέτες που θα έρθουν για το φεστιβάλ, και με μέλη κινηματογραφικών ομάδων που σχηματίστηκαν στην Τουρκία μετά τα γεγονότα του Γκεζί. Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται ακόμα δύο μικρές διαλέξεις-περφόρμανς, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή οι βραδιές κλείνουν με ζωντανές μουσικές εμφανίσεις: το Σάββατο ο Τζιχάν Τούρκογλου με το σάζι του και την Κυριακή το ντουέτο οθωμανικής μουσικής beraber.
Και όλα αυτά, όπως πάντα, με δωρεάν είσοδο.

———
Στο αρχείο της Libby Sacer βρέθηκαν επιστολές που μαρτυρούν ότι η ίδια είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία ταξίδια στην Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του ’70.
Με αφορμή αυτό το υλικό-παρακαταθήκη, το Libby Sacer Foundation* αποπειράται ένα πορτραίτο της Τουρκίας σήμερα. Κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, μουσικοί και ακτιβιστές συμπληρώνουν μια εικόνα της Τουρκίας, και ταυτόχρονα συνδέονται, επικοινωνούν, μοιράζονται μαζί μας όσα θα μένουν πάντα έξω από τα δελτία ειδήσεων…
*Για την ταυτότητα της ομάδας και προηγούμενες δράσεις βλ. http://libbysacer.blogspot.gr/
https://issuu.com/libbysacerfoundation/docs/__vents_2014-2015_-_greek καιhttps://issuu.com/libbysacerfoundation 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *