Listen, Touch, Smell, Feel the Wetland

p1100175sm
Βιωματικό εργαστήριο στον Υγροβιότοπο δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ναού της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα Αττικής “Listen, Touch, Smell, Feel the Wetland”. Συντονιστές: Ζωή Κιμπεζή, Ελένη Πετούρη, Χαρίκλεια Χάρη / Αρχιτέκτονες – Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού NonPlan και Λευτέρης Καραμπίλας / Παρατηρητής – Φωτογράφος πουλιών. Συμμετείχαν οι Γιώργος Αλεξόπουλος, Νίκος Αναστασόπουλος, James Lane, Άγγελος Σκούρτης.
Στα πλαίσια των εργαστηρίων που πραγματοποιεί στην Ελλάδα για το συμμετοχικό αρχιτεκτονικό έργο #ThisIsACo-op που αποτελεί την Ελληνική Συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Βενετίας, το SOMA πραγματεύεται εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των έρημων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τοπόσημων, και ενεργοποίησης τους ως κοινό αγαθό. Η προσπάθεια ένταξης των υποβαθμισμένων αρχαιολογικών χώρων καθώς και τόπων ιδιαίτερου κάλους, χαρακτήρα ή ιστορίας στην καθημερινή ζωή της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας γίνεται με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών προάγοντας την διάδραση και συνεργασία διάφορων ομάδων επιστημόνων, με τοπικούς συλλόγους, ομάδες και την τοπική κοινωνία. Στο εργαστήριο καταρχήν διερευνούμε τα κοινωνικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής του αρχαιολογικού χώρου γύρω από το Ναό της Αρτέμιδος στη Βαραυρώνα. Την τελευταία δεκαετία τα χωριά των Μεσογείων μεταλλάχτηκαν βιαίως σε πόλεις, χάθηκε ο αγροτικός και τοπικός χαρακτήρας τους, λόγω της κατασκευής έργων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή. Η κατασκευή του Εθνικού Αερολιμένα Αθηνών, η χάραξη και κατασκευή πρωτευόντων και άλλων οδικών δικτύων όπως της Αττικής οδού, του προαστιακού σιδηροδρόμου και των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κατακερμάτισαν την γεωργική γη, επιβάρυναν το περιβάλλον, αύξησαν τον πληθυσμό της περιοχής και υποβάθμισαν περιοχές που κάποτε ήταν ιδιαίτερης τοπικής ιστορίας και μνήμης. Η Βραυρώνα που ανήκει στον Δήμο Μαρκοπούλου είναι περιοχή σχεδόν αδόμητη με έντονο αγροτικό χαρακτήρα. Έμεινε ανέπαφη από την αστική μετάλλαξη του τοπίου, λόγω της αρχαίας ιστορίας της και της τοπογραφίας της. Προστατεύεται διπλά, πρώτον από τον αρχαιολογικό νόμο καθώς εκεί βρίσκεται ο Αρχαίος Ναός της Αρτέμιδος ,με κέντρο αυτόν και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου δεν επιτρέπεται κανενός είδους παρέμβαση. Δεύτερον είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενταγμένη στο πρόγραμμα natura 2000 έκτασης 1330 στρέμματων . Ο υδροβιότοπος που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο και τελειώνει στην ακτογραμμή, ο αρχαίος πόταμος Ερασίνος που διασχίζει αέναα την γη, και το τοπικό κλίμα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για πολλά αποδημητικά είδη πουλιών να μένουν στην περιοχή να τρέφονται ή να αναπαράγονται. Η περιοχή αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και δυνητικά θα μπορούσε να αποτελεί περιοχή προς πιθανή ιδιωτικοποίηση στο μέλλον μέσω του ΤΑΙΠΕΔ . Ο περίπατος – περιήγηση που πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2016 είναι εργαλείο για να βιώσει ο επισκέπτης τον τόπο μέσω της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του τοπίου και των τοπόσημων. Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να δοθεί έναυσμα στην τοπική κοινωνία να βιώσει τον χώρο και να εντάξει μέσα σε αυτόν περισσότερες δραστηριότητες ή να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες , και να προσκαλέσει νέους επισκέπτες .Με αυτόν τον τρόπο μια μελλοντική ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της περιοχής στον βωμό της ανάπτυξης θα μπορεί πιο εύκολα να ανατραπεί.
__________________________________________________________________________________________________
At the context of thecollaborative project #ThisIsACo-op, Greek participation at the 15th International Architecture Exhibition –La Βiennale di Venezia, S.O.M.A.(Scattered Open Museum of Attica) held the workshop “Listen, Touch, Smell, Feel the Wetland” at the wetland next to the archaeological site of Artemis Brauronia.
p1100264smp1100301smp1100340smp1100355smp1100400smp1100402sm
googleearth_image
 
ax89uialcag6fl41sadas-peaLogoGreenDevelopment

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *